Sijaiskotitoiminta

Yhdistyksellämme on vapaaehtoisia sijaiskoteja ympäri Keski-Suomen. Sijaiskotimme toimivat täysin vapaaehtoistyön periaatteiden mukaisesti eli kaikki työ tehdään omien töiden ja perheen ohessa ilman erillistä korvausta. Yhdistys tarjoaa hoitoeläinten ruoat, tarvikkeet ja eläinlääkärikulut.

Yhdistyksen sijaiskodeista löytyy paljon erilaisia eläimiä, mutta pääsääntöisesti hoidossa on kissoja. Satunnaisesti sijaiskodeissamme on myös muita eläimiä jokaisen sijaiskodin omien resurssien ja taitojen mukaisesti.

Haemme jatkuvasti sijaiskotiverkostoomme uusia sijaiskoteja. Sijaiskotitoiminta on vapaaehtoista käytännön eläinsuojelutyötä parhaimmillaan! Sijaiskotitoiminnasta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä sijaiskotivastaavaan sähköpostitse osoitteeseen puheenjohtaja (at) ksesy.fi.

Kiinnostaako sijaiskotina toimiminen?

Jos sijaiskotina toimiminen kiinnostaa niin ensimmäisenä kannattaa miettiä omat resurssit:

• Mitä eläimiä on valmis hoitamaan?
  • Mistä eläimistä on aikaisempaa kokemusta vai onko sitä ollenkaan? Kokemuksen puute ei ole este, mutta se vaatii enemmän sekä sijaiskodilta että meidän sijaiskotikoordinaattoriltamme.
  • Paljonko kotona on tilaa? Esimerkiksi kissa tarvitsee tilaa hiekkalaatikolle, ruokakupeille, raapimapuulle sekä lisäksi omaa liikkumatilaa
  • Onko kokemusta erilaisista ongelmatilanteista eläinten kanssa?
  • Onko omia eläimiä? Onko niiden rokotukset kunnossa? Onko mahdollisuutta erottaa omat ja sijaiskotieläimet toisistaan eri tiloihin?

Yhdistykselle tulevat kissat ovat yleensä eläneet ulkona tai muuten heikoissa oloissa (löytöeläimiä). Ne ovat useimmiten arkoja ja ihmiseen tottumattomia. Lisäksi niitä saattaa joutua lääkitsemään paljon ja käyttämään eläinlääkärissä, mihin sijaiskodilta kuluu helposti paljon aikaa. Lisäksi on helpompaa jos sijaiskodilla on oma auto käytettävissä eläinlääkärikäyntejä varten.

Joskus tulee myös eläimiä, jotka ovat eläneet yhdessä ja samassa kodissa koko ikänsä, mutta omistaja on joutunut esimerkiksi sairaalaan tai muuten ei pysty huolehtimaan eläimestään. Nämä kissat saattavat stressaantua sijaiskotiin muutosta ja siten niissä saattaa olla paljon työtä sijaiskodille.

Etsimme pääsääntöisesti sijaiskoteja, jotka pystyvät erottamaan omat ja sijaiskotieläimet toisistaan. Sijaiskotieläimet saattavat olla tartuntariski omille eläimille, joten omien ja sijaiskotieläinten erottaminen toisistaan sekä hyvästä omasta, omien eläinten ja sijaiskotieläinten hygieniasta huolehtiminen on erittäin tärkeää.

Elämää sijaiskodissa

Kun kissa tulee uuteen sijaiskotiin, niin aluksi sen annetaan rauhassa asettua aloilleen. Jos se on arka, niin sille on hyvä laittaa erilaisia koloja ja piiloja ja antaa sen olla rauhassa. Toiset kissat lähtevät heti tutkimaan paikkoja ja toiset voivat kyhjöttää piilossa useamman päivän. Yleensä kissat lopulta tottuvat uuteen elinympäristöönsä ja niistä tulee hurmaavia tapauksia.

Sopivassa välissä aloitetaan matolääkitys ja viedään kissa eläinlääkärille rokotettavaksi. Myöhemmin huolehditaan myös leikkautus, vahvisterokote ja sirutus. Sijaiskoti tekee eläimistään ilmoituksen yhdistyksen sivuille ja haastattelee kotiehdokkaat ja valitsee sopivan kodin kissoille. Kissat viettävät sijaiskodeissa yleensä noin 1,5–4 kk aikaa.

Toivomme sijaiskodilta paljon yhteistyökyvykkyyttä, jaksamista hoitaa haasteellisiakin eläintapauksia sekä valmiutta etsiä luotettava koti eläimelle. Muiden eläinten kohdalla toimitaan suurinpiirtein samalla tavoin.

Kaiken kaikkiaan yhdistyksen eläimet ovat usein haasteellisia tapauksia, jotka vaativat paljon työtä. Lopulta kuitenkin kun näkee eläimen kehityksen ja saa sen terveenä uuteen omaan onnelliseen loppuelämän kotiin, niin se on hyvin palkitsevaa.